CAPÇALERA

dimecres

Reglament d'organització i funcionament (ROF)



REGLAMENT D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT

CEIP GALATZÓ
CURS 2015-16

APROVAT EN CLAUSTRE DIA 7 D'OCTUBRE 2015
CONSELL ESCOLAR 19 D'OCTUBRE 2015




ÍNDEX

1. INTRODUCCIÓ.
2. ORGANITZACIÓ PRÀCTICA DE LA PARTICIPACIÓ DE TOTS ELS MEMBRES DE LA COMUNITAT EDUCATIVA.
2.1. ÒRGANS DE GOVERN
2.2. ÒRGANS DE PARTICIPACIÓ I GESTIÓ
2.2.1. CONSELL ESCOLAR
2.2.2. CLAUSTRE DE PROFESSORS
2.3. ÒRGANS DE COORDINACIÓ DOCENT
2.3.1.TUTORIES
2.3.2. EQUIPS DE CICLE
2.3.3. EQUIP DE SUPORT
2.3.4. ALTRES COMISSIONS I COORDINACIONS
2.4. FUNCIONAMENT DELS ORGANS DE COORDINACIÓ DOCENT
3. NORMES DE CONVIVÈNCIA QUE AFAVOREIXEN LES RELACIONS ENTRE ELS DIFERENTS MEMBRES DE LA COMUNITAT EDUCATIVA.
4. CANALS DE COORDINACIÓ ENTRE ELS ÒRGANS DE GOVERN, ELS TUTORS I ELS COORDINADORS.
5. ORGANITZACIÓ I REPARTIMENT DE RESPONSABILITATS NO DEFINIDES EN LA NORMATIVA VIGENT, MITJANÇANT LA CONSTITUCIÓ DE COMISSIONS.
6. ORGANITZACIÓ DELS MATERIALS, ESPAIS I LES INSTAL·LACIONS DEL CENTRE I NORMES PER A L’ÚS CORRECTE.
6.1. UBICACIÓ GRUPS
6.2. ASSIGNACIÓ DELS ESPAIS ALS MESTRES I LES SEVES RESPONSABILITATS
6.3. MILLORA D’INSTAL·LACIONS
6.4. PLA D’EMERGÈNCIA
6.5. MOBILIARI I MATERIALS D’AULA
6.6. BANYS
6.7. ENTRADES I SORTIDES
6.8. PATIS
6.9. AULA D’INFORMÀTICA I EQUIPS INFORMÀTICS
6.10. BIBLIOTECA
6.11. URGÈNCIES
6.12. MENJADOR
6.13. ÚS DE L’EDIFICI ESCOLAR
7. NORMES DE FUNCIONAMENT DELS SERVEIS EDUCATIUS DEL CENTRE.
A) MENJADOR ESCOLAR
7.1. OBJECTIUS GENERALS
7.2. OBJECTIUS DIDÀCTICS.
7.3. PERSONAL
7.4. HÀBITS A TREBALLAR
7.5. NORMES DEL MENJADOR
7.6. ORGANITZACIÓ.
7.7. HORARI I ORGANITZACIÓ DE LES ACTIVITATS
7.8. REGULACIÓ
B) ACTIVITATS EXTRAESCOLARS
8. ORGANITZACIÓ/NORMATIVA INTERNA DELS MESTRES I DEL CENTRE
8.1. PROGRAMACIÓ DE LA TASCA DOCENT
8.2. CARPETA GRUP-TUTOR/A-CLASSE
8.3. LLIBRES DE TEXT I MATERIAL
8.4. DOCUMENTS. CUSTÒDIA I DESTRUCCIÓ
8.5. AULES
8.6. AVALUACIÓ
8.6.1. SESSIÓ DE SEGUIMENT
8.6.2. SESSIÓ D’AVALUACIÓ
8.6.3. INFORMES D’AVALUACIÓ
8.7. HORARI I ASSISTÈNCIA DELS MESTRES
8.8. ABSÈNCIES, JUSTIFICANTS I PERMISOS DELS MESTRES. SUBSTITUCIONS
8.9. JUSTIFICANTS I PERMISOS L’ALUMNAT
8.10. REUNIONS DE PARES




ANNEXOS
  1. AUTORITZACIÓ ALUMNAT SURTI DE L’ESCOLA SENSE ACOMPANYAMENT.
  2. AUTORITZACIÓ ALUMNAT PUGUI SER RECOLLIT PER UNA ALTRA PERSONA.

























1. INTRODUCCIÓ.
Tenint en compte les necessitats i els recursos dels quals disposam en el nostre centre, es redacta aquest document on queden reflectides les normes i orientacions sobre l'organització de l'escola a fi de millorar el seu funcionament i tenir un document on s'estipulin les actuacions de tots els membres de la comunitat escolar.
Es pretén que el ROF sigui un document pràctic i general on quedin contemplades les normes de tots els aspectes que serveixin per facilitar la convivència de totes les persones que pertanyen a aquesta comunitat educativa.
Aquest document, serà revisat periòdicament o quan l'equip directiu, claustre o Consell Escolar ho consideri pertinent, entrarà en vigor una vegada sigui aprovat per l'equip directiu, el Claustre i Consell Escolar.


2. ORGANITZACIÓ PRÀCTICA DE LA PARTICIPACIÓ DE TOTS ELS MEMBRES DE LA COMUNITAT EDUCATIVA.
La participació dels membres de la comunitat educativa en el centre es basa i s'adapta a la legislació vigent.
El professorat hi participa a través del Claustre i del Consell Escolar; i, les famílies a través de les seves associacions i del Consell Escolar.
La pretensió de l'equip directiu és consensuar al màxim les decisions preses en el centre, perquè tots els membres es sentin implicats en l'organització de l'escola i en la seva realització.

2.1. ÒRGANS DE GOVERN
Els òrgans de govern venen establerts per la legislació vigent, on s'estableixen les competències, funcions i responsabilitats.
L’EQUIP DIRECTIU.
A les escoles d’educació infantil, als col·legis d'educació primària, i als col·legis d'educació infantil i primària existirà un equip directiu nomenat i amb les funcions dictaminades per les lleis en vigor.
Els Òrgans de Govern unipersonals del nostre centre són: director/a (que també exerceix les funcions de cap d’estudis i el secretari/secretària.

2.2. ÒRGANS DE PARTICIPACIÓ I GESTIÓ
Els òrgans de participació en el control i gestió són el Consell Escolar i el Claustre de mestres, amb les atribucions establertes per la normativa actual en vigor.
2.2.1 CONSELL ESCOLAR
En el nostre centre està format pel director/a que n'és el president/a, tres mestres elegits pel claustre, tres representants de pares i mares (un d'ells designat per l'AMPA), un regidor o representant de l'ajuntament i el secretari del centre, amb veu però sense vot. Cal dir, que som una escola que varia el nombre d’unitats segons els cursos, i per tant, la composició del Consell Escolar, segons normativa, pot variar.
1. El consell escolar del centre és l’òrgan de participació dels diferents sectors (pares, representant ajuntament, representant AMIPA, mestres) de la comunitat educativa en el funcionament i govern del centre.
Les seves competències, la composició, el funcionament, les comissions, els mecanismes d’elecció i renovació dels seus membres, el procediment per cobrir vacants, així com tot el procés electoral, venen reflectits al decret 119/2002 i a la normativa actual vigent.
2. Els membres elegits per formar part del Consell Escolar, contreuen el deure d’informar al sector pel qual són elegits, sobre els punts a tractar i els acords presos. Això tant abans, com després de celebrar-se les reunions.
2.2.2 CLAUSTRE DE PROFESSORS
El claustre és l’òrgan de participació del professorat del centre. És presidit pel director/a i està integrat per tots els mestres que presten serveis docents al centre. La composició, les competències, el funcionament i les normes generals dels òrgans col·legiats de govern es reflecteixen al decret 119/2002, cap II.
  1. El Claustre, com a òrgan de participació dels mestres al centre, té la responsabilitat de planificar, coordinar, avaluar, decidir i, si escau, informar sobre tots els aspectes docents d’aquest.
  2. El Claustre serà presidit pel Director/a i estarà integrat per la totalitat dels mestres que presten servei al centre.
  3. Les Atribucions del Claustre de mestres: són totes les que venen marcades a l’article 23 del Capítol II del Títol II del reglament Orgànic (Decret 119/2002 de 27 de setembre) i a la normativa posterior vigent.
  4. Les convocatòries i l’Ordre del dia s’adreçaran als/les mestres com a mínim 48 hores abans de la sessió.
  5. El claustre es reunirà com a mínim una vegada per trimestre segons normativa i sempre que el convoqui la direcció o ho sol·liciti almenys un terç dels seus membres.
A la nostra escola, les reunions de claustre es fan molt més sovint, ja que el fet de ser una escola petita, amb menys de 9 unitats, fa que el claustre assumeixi les funcions de les diferents comissions de mestres que la nostra escola no té.
  1. És necessari que els/les membres del Claustre compleixin les següents normes:
  • Respectar l’hora de començament i d'acabament de la reunió
  • Participar i implicar-se en els temes de debat
  • Mantenir la bona educació i la correcció en el tracte i en les formes
  • Respectar el torn de paraula
  • Concretar i no divagar en les exposicions

2.3. ÒRGANS DE COORDINACIÓ DOCENT
Són els següents:
a. Tutories.
b. Equips de cicle.
c. Equip de suport.
d. Comissió de coordinació pedagògica.
e. Comissió de normalització lingüística.
f. Coordinació de serveis, i d'activitats complementàries i extraescolars.
En el cas dels centres amb menys de nou unitats, segons el Reglament Orgànic de les escoles públiques, en el seu Títol III-Capítol I, s'estableix que les funcions d'aquestes comissions seran assumides pel claustre.
2.3.1.TUTORIES
Normativa: Títol III, capítol II del ROC, decret 119/2002, de 27 de setembre del Govern Balear.
En el nostre centre, per ser una escola incompleta on tenim menys de nou unitats, el nombre de grups cada curs canvia. La distribució dels diferents grups es decideix en funció de la ràtio d'alumnat, de la ràtio d'alumnat NESE de cada grup i de la dotació de recursos humans de la qual disposam.
La direcció del centre és qui estableix la distribució dels grups i designa els seus tutors cada curs. L’adscripció definitiva es fa a l’inici del mes de setembre i es procura que el tutor/a sigui el mateix al manco durant dos anys.
Cada curs es té en compte la casuística abans esmentada, les aportacions del claustre de professors, les propostes de millora de la Memòria del curs anterior i la normativa legal vigent en quant a la distribució dels diferents cicles d’infantil i primària, però es prioritza la necessitat i organització del centre.
2.3.2. EQUIPS DE CICLE
Normativa: Títol III, capítol III del ROC, decret 119/2002, de 27 de setembre del Govern Balear.
Els equips de cicle es constitueixen amb tots els/les mestres que imparteixin docència en el cicle corresponent, per tal d’organitzar i desenvolupar, sota la supervisió de l'equip directiu, els ensenyaments propis del cicle educatiu.
En el nostre centre els equips de cicle estan dividits segons les etapes educatives: infantil i primària. Les seves competències i funcions les assumeix el claustre.
A causa de tenir alguns grups junts, fa que només hi hagi un tutor/a que esdevindrà el coordinador d'aquell cicle; i en els casos que hi hagi dos o més tutors assignats a cada grup d'un cicle, la direcció designarà un perquè en sigui el coordinador/a.
Els coordinadors de cicle hauran de ser mestres que imparteixin docència en el cicle corresponent i, preferentment i sempre que sigui possible, amb destinació definitiva i horari complet al centre. La direcció nomena coordinadors de cicle cada curs escolar, ja que la casuística del centre fa que els grups de cada cicle canviïn i no siguin estables.
Els coordinadors de cicle cessaran en les seves funcions a l’acabament del seu mandat, o en cas de cessament decidit pel director a proposta motivada de l’equip de cicle, amb audiència de l’interessat.
2.3.3. EQUIP DE SUPORT
Normativa: Títol III, capítol IV, articles 46, 47 i 48 del ROC, decret 119/2002, de 27 de setembre del Govern Balear.
L’equip de suport tendrà per finalitat facilitar que l’escola sigui un àmbit que permeti a tot l’alumnat amb necessitats educatives específiques gaudir de les situacions generals i comunes per al desenvolupament de les seves capacitats.
L’equip de suport elaborarà un Pla d’Actuació en el qual es definiran les prioritats i els objectius a assolir cada curs d’acord amb la realitat del centre. Aquesta realitat canvia en funció del nombre d'alumnat NESE i de la dotació de mestres de suport, que canvia en funció del curs. Així que, la resta de professorat, segons la disponibilitat horària també intervé en el suport a l'alumnat amb dificultats d'aprenentatge o en el desdoblament d'alguns grups.
2.3.4. ALTRES COMISSIONS I COORDINACIONS
En el centre no ens distribuïm en comissions; per això, les funcions que tindrien aquestes comissions les assumeix el Claustre.
La direcció assigna les coordinacions que per organització del centre facin falta o, les assumeix l’equip directiu.
La direcció cada curs assigna un coordinador/a de tecnologies de la informació i la comunicació.
En el cas d’existir comissions i coordinacions actuaran sota la dependència directa de l’equip directiu.

2.4. FUNCIONAMENT DELS ORGANS DE COORDINACIÓ DOCENT
L’equip directiu estableix el calendari de reunions a les hores de permanència. Es procura tenir una previsió trimestral.
Es fa una proposta per trimestre i es comunica a tot el claustre. Les decisions a la nostra escola les prenem en Claustre o per Etapa Educativa, en comptes de per cicle, ja que la gran majoria de mestres imparteixen classe a tots els cicles.
De totes maneres, aquesta previsió de reunions es veu modificada si hi ha alguna necessitat a prioritzar, perquè ho sol·liciti el Claustre o perquè sorgeixen aspectes a tractar urgentment en un altra tipus de reunió.
Es preveuen com a mínim una reunió de Claustre mensual, una reunió de Cicle setmanal, una reunió de l’Equip de Suport i Claustre una vegada al mes, una reunió de seguiment a la meitat de cada trimestre, així com les juntes d’avaluació, les dates d’entrega d’informes, la introducció de dates d’avaluació al Gestib...
En les reunions de Claustre i de Cicle a través de les actes es deixa constància dels temes tractats a l’ordre del dia i dels acords presos. A la següent reunió es llegeix l’acta anterior i es fa un seguiment de l’aplicació dels acords.
Setmanalment es fan les reunions de Cicle d’aquesta manera: les tutores d’Educació Infantil es reuneixen per fer la coordinació de la seva etapa, i la resta de mestres es reuneixen setmanalment, alternant cada setmana un cicle diferent, segons l’ordre del dia elaborat pel coordinador de Cicle i per la direcció, aprofitant-les per fer coordinació intercicles.
També es preveuen, cada curs, reunions interetapes per polir el pas d’infantil a primària. El dia de les reunions de Cicle, quan és el torn de 1r Cicle de Primària, es pot fer coincidir amb la reunió d’Infantil, al manco una vegada trimestralment, per tal de poder fer coordinació interetapes o durant les sessions de coordinació d’Infantil quan el coordinador/a-tutor/a de 1r cicle pugui prescindir d’assistir a les reunions de cicle de Primària.
A causa de les itineràncies de la figura de PT i AL, no coincideixen cap dia a l’escola. Això, dificulta la seva coordinació; per aquest motiu, es sol·licita a l’escola de referència algun canvi d’horari per poder fer alguna reunió durant el curs. El/la PT és qui dur la coordinació de l’Equip de Suport i s’estableix una reunió setmanal amb la direcció, fent-la coincidir quinzenalment amb el dia que ve l’orientador/a.
L’equip de suport elaborarà a principi de curs un Pla d’Actuació anual, que s’adjuntarà a la PGA.

3. NORMES DE CONVIVÈNCIA QUE AFAVOREIXEN LES RELACIONS ENTRE ELS DIFERENTS MEMBRES DE LA COMUNITAT EDUCATIVA.
Aquest punt està vinculat al Pla de Convivència, que és el document base de referència per a la convivència al nostre centre.
Aquest punt tendrà com a referencia principal el real decret 121/2010 de 10 de desembre on s’estableixen els drets i deures dels alumnes i les normes de convivència del centre i la normativa posterior vigent.
Per a operativitzar les intervencions en cas de conflictes conductuals cal seguir l’esquema bàsic que figura a continuació, no passant a l’esglaó següent sense haver esgotat l’anterior:
Tutor o mestre especialista - Coordinador cicle - Director - Consell escolar.
En el cas de faltes disciplinàries reiterades, s’aplicaran les pautes del Pla de Convivència i Reglament de Règim Intern aprovat pel centre, atenent a les directrius que dicti la legislació vigent.


4. CANALS DE COORDINACIÓ ENTRE ELS ÒRGANS DE GOVERN, ELS TUTORS I ELS COORDINADORS.
La coordinació entre els òrgans de govern, tutors, coordinadors i equip de suport, quedarà determinada segons el calendari i planificació que cada curs s’estableixi, d’acord amb les necessitats del centre i directrius de l’equip directiu, atenent les demandes i necessitats del centre. Es fa una proposta trimestral de calendari de reunions i ús de les hores de permanència, que es revisa i modifica en cas de necessitat.
Les comissions i els òrgans de coordinació docent preceptius, així com la seva composició i funcions, són les que venen marcades a l’article 40 del ROC (decret 119/2002) i atenent a les unitats del nostre centre, que segons el curs fluctuen.


5. ORGANITZACIÓ I REPARTIMENT DE RESPONSABILITATS NO DEFINIDES EN LA NORMATIVA VIGENT, MITJANÇANT LA CONSTITUCIÓ DE COMISSIONS.
D’acord amb les Instruccions d’Organització i Funcionament, es poden establir, a través del ROF, altres òrgans unipersonals de coordinació, que seran nomenats pel director del centre.
Per aquest motiu, cada curs escolar es revisaran i repartiran aquestes responsabilitats segons la disponibilitat de quota de professorat i segons les necessitats del centre.
Entre d’altres, hi pot haver:
- Coordinador de tecnologies de la informació i la comunicació.
- Coordinador de biblioteca.
- Coordinador de projectes de seccions europees.
- Coordinador dels grups flexibles.
- Coordinador del pla d’emergència...
Cada curs, l’equip directiu valorarà les noves necessitats, en funció de l’avaluació del curs anterior, proposant o suprimint responsabilitats, funcions, coordinacions o comissions. Aquestes seran incloses a la PGA del curs.


6. ORGANITZACIÓ DELS MATERIALS, ESPAIS I LES INSTAL·LACIONS DEL CENTRE I NORMES PER A L’ÚS CORRECTE.
6.1. UBICACIÓ GRUPS
Cada curs es revisarà la ubicació dels diferents grups a les aules amb què compta el centre, consensuant-ho amb els membres del claustre.

6.2. ASSIGNACIÓ DELS ESPAIS ALS MESTRES I LES SEVES RESPONSABILITATS
Cada mestre al qual se li assigni un espai, dependència o aula, en serà el responsable, d’acord amb els següents criteris:
  • Cada tutor/a o especialista és el màxim responsable de la cura de la seva aula/espai, ja sigui individual o compartit, i del material i mobiliari dipositat en ella. N’ha de tenir cura del seu bon estat general (espai físic, mobiliari, materials didàctics, informàtics, audiovisuals...).
  • Mantenir l’ordre en el mobiliari i material que hi ha dins l’aula, així com exigir a l’alumnat l’hàbit de mantenir l’ordre del seu propi material, espai i de l’aula.
  • En cas de desperfectes, ho comunicarà a la conserge qui prendrà les mesures oportunes.
  • Induir als alumnes a respectar l’aula així com el material i mobiliari que hi estigui ubicat.
  • És obligació mantenir tancat amb clau les dependències (així com armaris, taula de mestre...) durant el temps d’esplai o quan acaben les hores lectives.
  • Vetllar per la seguretat dels seus estris personals així com dels alumnes, prenent les mides oportunes al respecte, tot seguint la present normativa.
  • Cada mestre disposarà de les claus necessàries per el desenvolupament de la seva tasca i de les quals en serà responsable. En acabar el curs les donarà a la conserge.
  • El tutors/es són els responsables d’elaborar i mantenir actualitzat l’inventari de la seva aula.
  • Els mestres que no són els responsables directes d’una aula/espai però que l’han utilitzat (substitucions, activitats diverses...) en són responsables en la part que els hi pertoca.
  • Els alumnes mai no poden quedar sols a l’aula. Si això passa, ho comunicarà al company de nivell o a l’equip directiu. S’intentarà ser puntual per canviar d’aula o a l’hora de fer reforç.
  • Dins l’aula, limitar l’ús de mòbils i aparells informàtics a tasques d’ensenyament.
  • En els horaris de curs queda reflectida la disponibilitat d’espais perquè tothom pugui fer-ne ús. A principi de curs, en els horaris dels mestres, s’indiquen en cas de reforç o desdoblament quina aula poden ocupar.

6.3. MILLORA D’INSTAL·LACIONS
La direcció del centre informarà al Consell Escolar sobre les necessitats de reforma, millora o creació de les instal·lacions de la nostra escola, per tal de treballar per a la consecució de les mateixes. La direcció també ho comunicarà a la Conselleria per tal de rebre els recursos necessaris per solucionar-les, o a l’Ajuntament quan són tasques de manteniment. També es comunicaran aquestes peticions a l'AMPA de l'escola.

6.4. PLA D’EMERGÈNCIA
El centre, actualment, no disposa d’un pla d’emergència. Es sol·licita a Conselleria anualment la redacció d’aquest document.
L’equip directiu serà el responsable que el centre elabori i revisi un pla d’emergències i evacuació d’acord amb la legislació vigent i adaptat a les necessitats actuals del centre. Aquest pla serà duit a terme per un coordinador que designarà el director. El mateix coordinador, o la persona que es designi a l’efecte, serà el responsable de mantenir la farmaciola amb els estris necessaris.

6.5. MOBILIARI I MATERIALS D’AULA
- El gimnàs també s’usa com a aula de música i tenen el seu material específic, prioritzant les sessions de psicomotricitat i educació física.
- L’equip de suport també disposa del seu material ubicat a la biblioteca del centre.
- L’escola disposa d’ordinadors a la biblioteca, 4 pissarres digitals i d’ordinadors portàtils a les aules de 3r cicle i si en sobren, a l’aula de 2n cicle. La seva organització i coordinació és competència del coordinador/a TIC. Per aquest motiu, el seu ús ha de respectar les directrius donades i consensuades en claustre pel coordinador. S'haurà de tenir cura d'aquest material apagant bé els dispositius emprats.
- Hem de tenir en compte que per aquells tutors que tenguin demandes de mobiliari d’aula, aquests es lliuraran a Conselleria en els terminis previstos a les instruccions de cada curs.

6.6. BANYS
Els banys de la planta principal seran utilitzats pels alumnes de les aules corresponents. Els banys del pati seran utilitzats el temps d’Ed.Física i música i quan sigui necessari.
Cada principi de curs, es determina quan es fa ús dels banys dels vesturaris. I durant el curs es revisa aquesta decisió si hi ha incidències.
En cas que s’hagin d’emprar els banys per netejar estris de plàstica, el professor responsable s’encarregarà de què es faci amb ordre i neteja.

6.7. ENTRADES I SORTIDES
Les entrades i sortides de l’alumnat a les 9 i a les 14 hores es fan per la porta petita del pati gran, davant de l'aparcament exterior. La resta d’hores, l’entrada i sortida es farà per la porta principal.
La conserge obre la porta a les 8.55 i els alumnes i famílies esperen a la pista de futbol. A les 9 hores, quan sona el timbre, l’alumnat es diposa en fila segons el seu grup i el lloc indicat i esperen a que el mestre baixi a recollir-los. L’alumnat i famílies d’Infantil acompanyaran el mestre/a a les aules i després sortiran per la mateixa porta. En el cas de l’alumnat de Primària, l’alumnat puja tot sol amb el mestre que els té a primera hora. Els mestres han de recollir les files amb la màxima puntualitat i pujar en ordre des de 6è a 1r de primària.
Els nins que arriben després de què les files hagin pujat, es queden amb la conserge que els acompanyarà a l’aula una vegada tanqui la porta a les 9:10 hores.
Quan faci mal temps, els/les alumnes podran entrar a les aules i amb molt d’ordre esperaran l’arribada del mestre asseguts al seu lloc.
Els/les alumnes han d’arribar puntualment, en les degudes condicions d’higiene i amb el material de treball necessari.
Les absències i retards de l’alumnat han de presentar-se per escrit a l’agenda. En el cas d’una absència o retard no justificat, el tutor/a o mestre/a que els tengui en aquella hora omplirà un comunicat d’absència o retard i la família el signarà. En el cas de què no el signi, s’entendrà que l’absència o retard no està justificat/da.
Una vegada començada la jornada escolar, els/les alumnes no podran sortir del centre sense l’autorització signada del pare/mare/tutor/a o si aquests personalment venen a recollir-los.
Si un/a alumne/a es posa malalt es telefonarà a casa seva perquè venguin a cercar-lo.
Durant les hores de classe no es permetrà l’entrada a les aules a personal no autoritzat per la direcció, ni visites de pares i mares als mestres, llevat d’urgències de gravetat o entrevistes concertades amb l’equip d’orientació.
A les 13.50 s’obrirà la porta per a què les famílies d’Infantil pugin a les aules a recollir els seus infants; i les famílies de primària esperaran a la pista de futbol a que els seus fills i filles baixin amb el mestre/a que els té a darrera hora. Aquest serà el responsable d’entregar els nins i nines a les seves famílies.
Les sortides es realitzaran també ordenadament i s’iniciaran després que soni el timbre i per les mateixes vies d’entrada.
No es deixarà sortir a cap infant tot sol si no hi ha una autorització signada per part dels pares o tutors (Annex 1); i també s’ha d’autoritzar per escrit si la recollida la farà una persona que no siguin els pares o tutors i no estiguin autoritzats en el corresponent full de l’agenda. (Annex 2).
L’atenció a les famílies per part del tutor es farà amb cita prèvia a l’horari estipulat a tal fi.

6.8. PATIS
Tots els/les mestres del centre seran responsables de la cura i vigilància de l’alumnat el temps d’esplai.
Per a la vigilància dels patis s’organitzaran torns entre els/les mestres del centre. Hi haurà dos mestres en el pati d’Infantil i dos per l’alumnat de Primària, un situat a la pista de bàsquet i un altre a la pista de futbol.
A l’hora de l’esplai, l'alumnat d'Infantil romandrà al pati destinat a l'alumnat de 3, 4 i 5 anys amb dos mestres; i l’alumnat de cada grup de primària baixarà al pati corresponent i tindrà un lloc determinat per poder berenar tranquil·lament abans d’anar a jugar. Durant el temps de pati s’han de deixar lliures els passadissos, escales i aules, excepte en els casos que estiguin realitzant activitats escolars sota la tutela d’un/a mestre/a.
Quan falti el/la mestre/a que té torn de pati, els dies que es tinguin excursions i pati a la vegada no es recuperarà el pati, tampoc es recuperarà si la no assistència al centre no era previsible. Només s’haurà de canviar el pati quan la no assistència al centre és previsible. Es seguirà el protocol de substitucions de pati.
S’ha d’evitar el deteriorament d’instal·lacions i materials i procurar que els patis quedin nets.
Mentre hi hagi esplai, els/les mestres de torn no poden abandonar el pati i s’han d’esforçar per aconseguir una vigilància efectiva.
Durant el curs haurà un calendari d'organització de les pistes del pati per a què tots els alumnes de primària el puguin disfrutar. El mestre d’Educació Física serà l’encarregat d’elaborar-lo i comunicar-ho al professorat i alumnat. Aquests torns han de ser respectats per l'alumnat.
Qualsevol desperfecte, voluntària o involuntàriament, es comunicarà al mestre/a de torn o a la direcció.
Al pati no es podrà jugar amb pilotes de cuir. En el pati s’emprarà aquell material que cada principi de curs el mestre d’Educació Física disposa a partir de les propostes de l’alumnat.
Per jugar amb pilotes durant l’esplai s’haurà de fer únicament a les pistes esportives.
Queda prohibit dur objectes perillosos per a la salut i integritat física dels demés, així com els jocs violents o agressius.
Queda prohibit dur maquinetes de jocs electrònics i telèfons mòbils en temps d’esplai
En cas de mal temps, la direcció podrà suspendre la sortida al pati, avisant a tots/es els/les mestres amb dos tocs de timbre. Llavors l’alumnat quedarà a les respectives aules amb el/la mestre/a tutor/a o amb el mestre de guàrdia, però mai tot sols.
La pujada a les aules després d'haver acabat el pati es faran de forma ordenada i s'encarregaran de pujar als alumnes els mestres que li correspongui tenir-los a la sessió de les 12:00 hores.

6.9. AULA D’INFORMÀTICA I EQUIPS INFORMÀTICS
Per a la utilització de l’aula d’informàtica i altres equips informàtics, els mestres hauran de consultar els dies i hores que aquesta dependència està lliure segons l’horari d’espais que ha fet l’equip directiu. Si qualque tutor/a o mestre especialista està interessat/da en utilitzar l’aula, haurà d’apuntar el dia que la necessita al full que es trobarà al suro d’informació.
Sempre que un grup d’alumnes utilitzi els ordinadors a la sala d’informàtica o dins l’aula-classe hauran d’estar acompanyats d’un/a mestre/a que vetllarà pel bon ús dels mateixos.
No es pot alterar deliberadament la configuració dels equips informàtics (introducció de contrasenyes, canvi de drivers, introducció de programes...)
Tampoc està permesa la introducció en els ordinadors de qualsevol tipus de disquet, CDROMs, jocs... sense l’autorització del coordinador/a de T.I.C., ja que això pot alterar la configuració del sistema o introduir algun tipus de virus informàtic. Si es vol introduir qualque programa o treball informàtic es comunicarà al coordinador de TIC, ja que tots els ordinadors ho tenen prohibit per prevenció.
Qualsevol anomalia en qualque ordinador o impressora s’ha de comunicar al coordinador/a responsable d’Informàtica i s’anotarà al full d’incidències d’informàtica que està al suro de consergeria, segons el protocol establert pel coordinador TIC. S’ha d’avisar al coordinador/a de T.I.C. quan s’agafa algun tipus de material informàtic. Cada mestre/a, com a responsable del seu grup, ha de vigilar que quan s’acabi una sessió d’ordinadors o pissarra digital:
S’aturin tots els ordinadors correctament.
S’aturin tots els monitors i altaveus, així com la pantalla de la pissarra digital.
Quedin tots els ratolins i teclats ben col·locats.
Quedin totes les cadires col·locades.
Les pissarres digitals de les aules s’encendran pel mestre/a que tengui la primera sessió a l’aula i les apagaran els que en tenguin la darrera sessió dins l’aula.

6.10. BIBLIOTECA
La biblioteca és al mateix espai que la sala d’ordinadors.
Els alumnes poden anar a la biblioteca acompanyats del mestre o la mestra del grup per realitzar qualsevol tipus d’activitat que es consideri oportú en la resta de l’horari escolar, sempre que no estigui ocupat per alguna sessió de suport o de desdoblament.
Segons els cursos i per ràtio d’alumnat, de vegades s’utilitza aquest espai com a aula o per fer desdoblaments o atendre la diversitat. Per això no és sempre un espai disponible i hi ha un horari de disponibilitat al suro d’informació.
Aquest és el motiu pel qual, normalment, es disposa d’una biblioteca d’aula establerta per grups-aula.
SERVEI DE PRÉSTEC
El servei de préstec de llibres és lliure i gratuït per a tot l’alumnat i el professorat del centre.
S’ha d’establir un protocol de préstec de llibres amb un carnet de lector/a. i amb el control del mestre tutor/a o el mestre de l’àrea per la qual es fa el servei de préstec.
Es durà un registre dels llibres donats en préstec amb la data que l’alumne el recull i es farà un seguiment on es comprovi que s’ha tornat el llibre. Aquest control el farà el mestre/a tutor/a o si n’és el cas, el mestre responsable de l’àrea per la qual els alumnes sol·liciten el llibre.
Per tornar el llibre, s’ha de comunicar necessàriament al mestre/a que fa el seguiment per a què es pugui enregistrar que aquest llibre ha estat tornat.
Només es pot treure un llibre cada vegada, i fins que no es torna un llibre no se’n pot treure d’altre.
En cas de no tornar un llibre, el mestre responsable ho indicarà al lector o lectora, amb un escrit a l’agenda que han de signar els seus pares, demanant que torni el llibre o, si l’ha perdut, que en dugui un altre.
Els llibres de consulta (Enciclopèdies, Diccionaris, Atles...), així com les revistes i els jocs d’ordinador estan exclosos de préstec, és a dir, només es poden consultar dins la biblioteca, no es poden dur a casa.
NORMES D’ÚS DE LA BIBLIOTECA
- Entrar i estar a la biblioteca tranquil·lament, en silenci.
- No menjar ni beure.
- Respectar el material i el mobiliari.
- Mantenir ordenada la biblioteca.
- Recollir els jocs després d’usar-los.
- Si collim un llibre i després no el volem, l’hem de deixar al mateix lloc o damunt la taula disposada a tal efecte.
- Seguir les passes adients per agafar un llibre en préstec i retornar-lo.
- Tenir molta cura dels llibres que ens duem en préstec.
- Seguir les normes d’ús de l’ordinador.
- Si tenim algun dubte, demanar-ho al responsable de la biblioteca.

6.11. URGÈNCIES
Hi ha una farmaciola a consergeria. Al costat de la farmaciola, i en lloc visible, hi ha d’haver les instruccions bàsiques de primers auxilis i del contingut de la farmaciola.
El contingut de la farmaciola s’ha de revisar periòdicament per tal de reposar-ne el material i tenir cura de les dates de caducitat.
Durant l’horari lectiu de classe se’n responsabilitzarà el/la tutor/a que serà l’encarregat d’atendre degudament a l’alumne/a.
Al pati, en cas de produir-se algun accident entre els/les alumnes, se’n responsabilitzaran els/les mestres de torn, que seran els encarregats d’atendre degudament a l’alumne/a.
De totes formes, la conserge també ens podrà ajudar a fer les cures bàsiques quan és un cas lleu.
Si cal portar-lo a la consulta mèdica o a urgències, s’ha d’avisar a la família perquè sigui ella la que acompanyi a l’alumne/a.
Si no es pot contactar amb la família i l’urgència es considera greu es cridarà al 112, mentrestant un mestre del centre acompanyarà l’alumne/a fins que un familiar arribi.
A més a més, cada curs es sol·licita a les famílies la fotocòpia de la targeta de l’assegurança mèdica que disposa l’alumne i l’autorització perquè en cas greu es pugui traslladar l’alumne a urgències amb un mestre, preferiblement el tutor o un membre de l’Equip Directiu. Aquestes autoritzacions seran arxivades pels tutors/es a les carpetes dels expedients de l’alumnat.

6.12. MENJADOR
La nostra escola té el servei de menjador diàriament durant tot l’any amb el següent horari: de dilluns a divendres de 14:00 a 16:00 hores.
L’adjudicació d’aquest servei la farà la Conselleria d’Educació i es regirà per la normativa vigent per la qual es regulen l’organització i el funcionament del servei escolar de menjador als centres públics no universitaris.
Si no hi ha cap mestre/a responsable i coordinador del menjador escolar, aquesta coordinació l’assumirà la direcció del centre, que s’encarregarà de mantenir reunions amb la coordinadora/a de l’empresa de menjador i amb els titulars de l’esmentada empresa.
La direcció es reunirà amb la coordinació de l’empresa de menjador per elaborar un Pla amb les normes bàsiques així com per establir l’organització i funcionament i fer un seguiment de les incidències que hi pugui haver.
A la nostra escola, no tenim cuina, i el menjar el duen d’una escola propera.
És un espai que s’utilitza com a aula per fer desdoblaments, suports, atenció a la diversitat, i inclús en algun curs s’ha emprat com a aula. En aquest casos, es té en compte que és un espai que estarà ocupat pel menjador escolar a partir de les 13 hores i ha d’estar degudament ordenat.

6.13. ÚS DE L’EDIFICI ESCOLAR
Les instal·lacions de les escoles públiques d'educació infantil, dels col·legis públics d'educació primària, i dels col·legis públics d'educació infantil i primària podran ser utilitzades pels Ajuntaments i altres entitats, organismes o persones físiques o jurídiques, d’acord amb el que s’estableix a la normativa en vigor.

7. NORMES DE FUNCIONAMENT DELS SERVEIS EDUCATIUS DEL CENTRE.
A) MENJADOR ESCOLAR
7.1. OBJECTIUS GENERALS
Oferir un servei de menjador als alumnes de l’escola.
Oferir a les famílies la possibilitat de combinar responsabilitats familiars i laborals.
Treballar aspectes nutricionals i educatius dins el temps del menjador escolar.

7.2. OBJECTIUS DIDÀCTICS
Es pretén que sigui un lloc i un moment on es cobreixin els requeriments nutricionals oferint una dieta variada i equilibrada a totes les necessitats individuals especials. També s’han de promoure que es desenvolupin actituds de valoració de l’acte de menjar com a element de salut i hàbits correctes a la taula, assolint hàbits d`higiene, hàbits de convivència i participació. Per tant, es considera el menjador com un espai d’aprenentatge dins el centre i relacionat amb les activitats del centre.

7.3. PERSONAL
El menjador està atès per la cuinera i pels monitors de menjador contractats per l’empresa concessionària. Aquesta empresa és “Comedores escolares Julio Tundidor Molina S.L.” Les dotacions de personal d’atenció dels alumnes seran en funció de les característiques dels usuaris i de la normativa vigent. El nombre de monitors de menjador està estipulat segons el nombre de comensals i quedarà determinat per cada curs. De totes formes, com som una escola petita s’estableixen un mínim de monitors; i, en el cas que un dia puntual augmenti el número de comensals, s’avisa a l’empresa i ens doten d’un monitor/a més.
En el cas d’usuaris amb necessitats educatives especials, sense autonomia personal, el centre i l’empresa concessionària adequarà la ràtio en funció de les necessitats.
Responsabilitats de les monitores o monitors:
S’encarregaran d’ajudar en totes les tasques que d’aquest servei se’n derivin.
Ajudaran a menjar als més petits.
S’encarregaran del benestar dels infants.
Vetllaran per l’aprenentatge dels hàbits.
Faran complir les normes i ajudaran a mantenir l’ordre dins el menjador.
Organitzaran o ajudaran a organitzar el temps als infants. Els nins/es d’educació infantil al pati d’educació infantil i els nins/es d’educació primària a les pistes esportives del centre.
Emplenaran amb l’ajuda del personal del menjador trimestralment l’informe dels comensals fixes.
En cas d’urgència per accident o altres problemes d’algun alumne, si ho consideren necessari cridaran als pares i els informaran del que ha ocorregut decidint amb la família que es fa. En cas molt urgent es cridarà l'112.

7.4. HÀBITS A TREBALLAR
  • Neteja de les mans, prèvia i posterior i neteja de les dents una vegada acabat el dinar.
  • Menjar amb tranquil·litat.
  • Utilitzar correctament els coberts i altres utensilis.
  • Autocontrol del menjar que es precisa.
  • Mantenir un nivell de veu que no resulti molest.
  • Seure correctament.
  • No aixecar-se de la taula abans d’acabar de menjar.
  • Col·laborar en llevar la taula.
  • Respectar les decisions dels monitors del menjador.

7.5. NORMES DEL MENJADOR
1.Penjar la motxilla al penjador corresponent.
2.Rentar-se les mans amb sabó.
3.Seure bé.
4.Menjar amb tranquil·litat.
5.Utilitzar correctament els coberts.
6.Xerrar fluixet.
7.Quan necessiti qualque cosa hauré d’aixecar el braç i esperaré sense presses.
8.No aixecar-se de la taula abans d’acabar de menjar.
9.Col·laborar en llevar la taula.
10.Rentar-se les mans després de dinar i rentar-se les dents.
11.Entrar i sortir del menjador sense córrer ordenadament i amb silenci.
12.Col·locar les cadires abans de sortir al pati
13.Escoltar i respectar els/les monitors/es.

7.6. ORGANITZACIÓ.
- Infantil.
Els alumnes d’Educació Infantil seran acompanyats al menjador per les monitores i els aniran a cercar a l’aula a les 13:55h. Col·locaran la motxilla en el penjador corresponent de la sala menjador, o la deixaran dins la seva aula. Accediran al menjador acompanyats de la monitora. S’asseuran adequadament i menjaran amb educació.
Una vegada efectuada la menjada, es rentaran les mans i les dents.
Seguidament el monitor els acompanyarà ordenadament a la zona de jocs d’infantil on descansaran o jugaran.
- Primària.
Penjaran la motxilla al penjador corresponent. Aniran a rentar-se les mans amb sabó. Esperaran en fila a la porta del menjador. A continuació la monitora els indicarà on asseure. Quan acabin de menjar aniran a rentar-se les mans amb sabó i a rentar-se les dents. Quan acabin la monitora els acompanya a les pistes esportives del centre.

7.7. HORARI I ORGANITZACIÓ DE LES ACTIVITATS
- L’horari del menjador és de 14 a 16 h. Dinen a les 14h i una vegada han acabat, van a les pistes o es queden en alguna aula si fa mal temps amb les monitores.
- La recollida per part de les famílies ha de ser puntual, la coordinadora de menjador farà un seguiment de les incidències a l’hora de la recollida dels infants i es comunicarà a la família. En casos reiterats de impuntualitat, es podrà sancionar amb la baixa del servei per un temps determinat.
- En cas de faltes de disciplina dins el temps de menjador es seguirà el protocol del Pla de Convivència del centre que en darrer extrem podrà suspendre temporal o definitivament l’ús del servei del menjador.
- L’AMPA de l’escola organitza les activitats extraescolars i els darrers cursos ha contractat una empresa privada per dur-les a terme.

7.8. REGULACIÓ
  • Tots els menús del servei de menjador estan supervisats per una dietista/Nutricionista.
  • D’aquest servei de menjador existirà un contracte entre la Conselleria i l’empresa concessionària.
  • Per tal de vigilar el bon funcionament del menjador i poder fer front a petites variacions que es puguin donar, hi haurà una coordinació entre el centre i l’empresa concessionària.
  • El centre gestionarà els diners que envia la Conselleria per ajudes individuals i pel funcionament (manteniment i reparació d’aparells).
  • El centre informarà als pares dels terminis i requisits per sol·licitar les ajudes.
  • El menjador és per ús dels alumnes i mestres de l’escola.
  • S’establirà un protocol entre la coordinadora del menjador i el coordinador/a del centre o direcció per comunicar les incidències respecte a la disciplina i comportament dels alumnes.


B) ACTIVITATS EXTRAESCOLARS
Aquestes activitats tendran com objectiu principal servir de complement al Projecte Educatiu i Curricular del Centre establert a la Programació General Anual.
Cada curs, l’òrgan responsable, presentarà una relació detallada de les activitats programades, els monitors, les dades, les persones responsables i els objectius que defineixin les activitats extraescolars, tal com indica la normativa vigent.
Serà d’aplicació el present ROF a les activitats extraescolars, així com el Pla de Convivència.
Les activitats extraescolars es realitzaran fora de l’horari lectiu del centre i es procurarà que com a mínim comprenguin l’interval entre les 15.00 i 17.00 h.
Les activitats extraescolars es desenvoluparan en els espais que la direcció del centre assigni. Aquests espais seran respectats tal com ho indiquin els seus mestres responsables.
Els alumnes participants en les activitats s´agruparan i esperaran el seu monitor/a i juntament amb ell/a, mai tot sols, es dirigiran a l´espai assenyalat per a realitzar l´activitat. No es permetrà la presència de nins i nines tots sols en qualsevol dependència del Centre. El control i responsabilitat del monitor serà permanent.
Tots els alumnes que participen a una mateixa activitat han d’acabar a l’hora indicada. Durant l’horari d’activitats extraescolars tan sols podran romandre al centre els alumnes que realitzin qualque activitat.
Els monitors coneixeran els aspectes bàsics del PEC i, sobre tot, del ROF i del Pla de Convivència. Ho aplicaran a les seves activitats.
Cada monitor es posarà en contacte amb el mestre titular de l’aula o espai on es desenvoluparà l’activitat per tal de coordinar la seva cura.
Cada monitor posarà esment especial al material escolar i mobiliari que hagi a les aules, procurant fer-ne un ús correcte i evitant possibles desperfectes. En tot cas en serà el responsable directe.
En el cas d´absentar-se el monitor, aquest avisarà els pares i alumnes respectius, posant l’organisme gestor (Ajuntament o AMIPA) el medis oportuns. Si l´absència no s´ha pogut preveure amb el temps necessari, el responsable d’activitats de l´AMIPA o Ajuntament arbitrarà les mesures oportunes referent a alumnes i a pares/mares.
Els comportaments dels alumnes que perjudiquin la bona marxa de les activitats hauran de ser motiu de tractament entre el monitor o monitora i el coordinador de les activitats extraescolars.
Per tal de fer més eficaç el desenvolupament de les activitats extraescolars, el centre podrà disposar un coordinador a tal fi, d’acord amb les Instruccions del curs.
Es farà, des del centre, a través del seu coordinador o de direcció el seguiment de dites activitats.
Resulta aconsellable que l’organisme gestor elabori un full informatiu de cada alumne que serà lliurat trimestralment juntament amb l’informe acadèmic.
Les activitats extraescolars i complementàries del centre es realitzaran segons la normativa vigent i les instruccions de cada curs escolar.


8. ORGANITZACIÓ/NORMATIVA INTERNA DELS MESTRES I DEL CENTRE
8.1. PROGRAMACIÓ DE LA TASCA DOCENT
A principi de curs l’equip de cicle d’Educació Infantil i els equips de cicle o etapa de Primària elaboraran o revisaran les Programacions Didàctiques de les diferents àrees.
Es farà una programació anual general dels continguts i objectius a treballar de cada àrea, dividits per trimestre, per tenir una visió general del que es treballarà a cada àrea; es consensuaran els continguts que es treballaran a les àrees de llengües, principalment Català i Castellà.
Després cada mestre/a farà la seva programació d’aula segons el model consensuat en Claustre; en el cas de Llengües es pot fer una trimestralment o per blocs i per la resta d’àrees una per unitat didàctica. Aquesta programació és una previsió del que es vol ensenyar i com es vol ensenyar, no és la programació didàctica de l’editorial.
Finalment, el mestre es programarà per setmanes o per quinzenes detallant el que es fa a cada sessió. Aquesta programació setmanal es penjarà al lloc indicat, amb anterioritat o a l’inici de la setmana programada.
També es preveuran les fotocòpies i material del que es precisa amb anterioritat a les sessions de cada àrea.

8.2. CARPETA GRUP-TUTOR/A-CLASSE
Cada tutor tendrà a l’aula la carpeta on hi haurà tota una sèrie d’informacions del seu grup d’alumnes. Aquesta carpeta serà emplenada obligatòriament pel tutor/a i també per la resta dels mestres d’aquell grup si cal i passarà amb el grup fins a sisè.
A aquesta constarà la documentació següent com a mínim i a més a més, aquella que el tutor/a o altre mestre/a del grup consideri necessària i important:
  • llistat i dades dels alumnes.
  • llistat llibres i material.
  • horari cursos / suports.
  • disponibilitat aules.
  • reunions de grup-classe.
  • graella: entrega de documents.
  • registre: faltes d'assistència i puntualitat.
  • registre: proves inicials.
  • acta: seguiment.
  • acta: avaluació.
  • registre: proves finals.
  • registre: entrevistes amb famílies.
  • registre: incidències.
  • registre: sortides.
  • informació per memòria.
També el tutor/a és el responsable, i farà un seguiment i arxivarà en aquesta carpeta les autoritzacions que consten a l’agenda, signades per les famílíes, i degudament organitzades. Comunicarà a la resta de claustre si hi ha alguna informació important respecte a algun alumne/a.
S’inclourà un llistat de l’alumnat indicant si fa religió o alternativa en valors amb les autoritzacions signades.
També s’indicarà en un llistat de l’alumnat aquells que reben REIP i s’aniran arxivant les valoracions d’aquest servei de cada alumne/a.
L’autorització de sortida/recollida d’alumnat també s’arxivarà a la mateixa carpeta, però abans s’haurà de fer una fotocòpia i entregar-la al/a la conserge perquè estigui assabentat/da d’aquesta informació i la pugui compartir amb el personal de menjador i activitats extraescolars.
Únicament s’arxivarà a l’expedient de cada infant i no a la carpeta tutor les dades i documentació de l’assegurança mèdica i l’autorització de trasllat a l’hospital en cas d’urgència.

8.3. LLIBRES DE TEXT I MATERIAL
Cada final de curs l’equip docent revisarà el material i els llibres de text que hauran de comprar les famílies pel curs següent, tenint en compte que els llibres de text no podran ser substituïts per altres fins que no hagi transcorregut un període de 4 anys, excepte en casos excepcionals i per raons justificades amb informe favorable del DIE, segons dicta la normativa vigent.
S’intentarà demanar aquell material i llibres de text que siguin indispensables, potenciant el reciclatge sempre que sigui possible. Aquest llistat es donarà a les famílies en l’entrega dels informes d’avaluació del tercer trimestre i també es penjarà al blog o pàgina web del centre.

8.4. DOCUMENTS. CUSTÒDIA I DESTRUCCIÓ
L’Equip Directiu, amb la implicació del claustre, anirà revisant els Documents de centre periòdicament. A tal efecte es poden dedicar les hores de permanència al centre.
Una vegada redactat un nou document o revisat un d’existent, l’Equip Directiu el revisarà i aprovarà, es durà a aprovació per part del Claustre i es comunicarà al Consell Escolar perquè puguin expressar les seves opinions. Una vegada aprovat es posarà en coneixement de tota la Comunitat Educativa i serà d’obligat compliment.
L’elaboració i aprovació dels Documents de Centre es farà segons la normativa en vigor.
L’Equip Docent ha de conèixer els continguts dels Documents de Centre i ha d’estar assabentat de la normativa en vigor. El Claustre, a principi de curs, ha de llegir les instruccions donades per la Conselleria cada curs escolar.

Els documents oficials d’avaluació es custodien en el centre, sota la responsabilitat del secretari/ària.
També s’ha de conservar el material d’avaluació, que contribueix a donar una qualificació, al manco fins tres mesos després d’haver donat les qualificacions finals, excepte si formen part d’una reclamació. En aquest cas es conservaran fins que la reclamació hagi estat resolta. Aquest material d’avaluació es custodiarà dins cada aula a un arxiu amb separadors per a cada alumne/a sota la responsabilitat del tutor/a.

La documentació o material que tengui nom i cognom, i altres dades personals, s’ha d’eliminar mitjançant la seva destrucció.
La resta de material d’avaluació, es trencarà al manco en dues meitats i es dipositarà als contenidors específics. No es farà a les papereres del centre i no poden quedar a l’abast de terceres persones.

8.5. AULES
  • El/la mestre/a sempre és el responsable de l’aula on imparteix la classe i no en pot sortir deixant-hi els alumnes tots sols. Si ha d’abandonar la classe necessàriament, ho farà durant el mínim temps possible i avisarà sempre el/la mestre/a veïnat/da o mestre disponible.
  • Es controlarà que l’alumnat deixi les taules i les cadires correctament.
  • El/la tutor/a anomenarà periòdicament alumnes responsables de les diferents tasques que es realitzin a l’aula amb un sistema de rotació. Es decidirà en claustre quines responsabilitats s’atorguen als infants per una millor coordinació entre els diferents grups i mestres.
  • Els/les tutors/es no atendran els pares i mares en l’aula, en horari lectiu si no és per un motiu d’urgència o casos excepcionals de comunicació i informació.
  • Es procurarà que els alumnes no surtin de la seva classe si no és per un motiu justificat, i sempre amb el corresponent permís i sota la responsabilitat del/la mestre/a. En Claustre, cada curs, es consensuen les pautes a seguir referents a la sortida de l’alumnat en temps de classe per anar al bany o a beure, les normes que s’han de seguir dins l’aula...
  • Els alumnes no hauran d'entrar ni romandre a una classe que no sigui la seva sense el permís del/la mestre/a corresponent i sota la seva responsabilitat.
  • L'organització i normativa de les classes seran objecte d'anàlisi i avaluació als equips docents, als Claustres i als Consells Escolars.

8.6. AVALUACIÓ
Es fa una sessió de seguiment a la meitat de cada trimestre i les sessions d’avaluació a final de trimestre. Tots els/les mestres assistiran a l’avaluació de seguiment i, a les sessions d’avaluació de cada cicle assistirà l’equip docent que imparteixi alguna sessió com a titular d’alguna àrea o facin suport. En totes les reunions assistirà, al manco, una persona de l’equip directiu.
La finalitat de la sessió de seguiment és poder donar informació al tutor/a, abans de què acabi el trimestre, d’aquell alumnat que, per un motiu o un altre, no obté els resultats o rendiment desitjat. D’aquesta manera, es poden decidir accions per millorar aquest rendiment o optar per comunicar a la família les dificultats del seu fill i filla per implicar-los en la millora del seu rendiment.
La finalitat de les sessions d’avaluació, coordinades pel tutor/a, és la d’intercanviar informacions i valorar conjuntament el rendiment de tots/es els/les alumnes d’un mateix cicle i del grup. En aquestes sessions o a les sessions de coordinació de l’equip de suport o de cicle, l’equip de suport i d’orientació realitzaran l’assessorament pertinent.
A principi de curs es pacta en Claustre un calendari d’avaluacions, amb les dades d’introducció de notes al Gestib, de les juntes d’avaluació i d’entrega de notes. Aquest calendari és d’obligat compliment perquè els informes es puguin imprimir en temps suficient per a la seva entrega.
Durant la sessió de seguiment i avaluació, el tutor/a/coordinador/a omplirà l’acta corresponent amb la informació, acords i decisions més rellevants que signarà tot l’equip docent present. Aquest document quedarà arxivat al quadern-tutor/a-classe. La valoració dels resultats derivats d'aquests acords i decisions constitueix el punt de partida de la sessió d'avaluació següent.
En el procés d’avaluació contínua les qualificacions de les àrees les decideix el mestre o mestra que les imparteix.
A l’àrea d’educació artística la qualificació la decideixen globalment els mestres que la imparteixen, tenint en compte el progrés de l’alumne/a en aquesta àrea.
L’equip docent, coordinat pel tutor o tutora, actua de manera col·legiada al llarg del procés d’avaluació i en l’adopció de les decisions que en resultin.
En les sessions d'avaluació s'ha d’acordar també la informació que es comunicarà a l’alumne o alumna i als pares o tutors sobre el resultat del procés d'aprenentatge i les activitats realitzades.
Les primeres setmanes del curs es fa a Primària l’avaluació inicial de les àrees de llengües i matemàtiques per tenir una valoració del nivell del qual partim a cada grup. L’avaluació és contínua i per aquest motiu, la nota trimestral és una mitja del treball que s’ha fet durant el trimestre. A les àrees de llengües, en finalitzar el trimestre, durant les sessions que facin falta, es fa una prova que conté les quatre habilitats bàsiques. A final de curs, la tercera avaluació es fa coincidir, a les àrees de llengües, amb la prova final; a part dels continguts treballats durant el tercer trimestre, hi ha els continguts principals del curs.
Les proves inicials i finals han de ser consensuades en Claustre i les qualificacions arxivades en el quadern-tutor/a-classe amb la nota de cada ítem.
8.6.1. SESSIÓ DE SEGUIMENT
Durant la sessió de seguiment, coordinada per l’equip directiu, es farà una valoració únicament d’aquells casos d’Infantil i Primària que preocupen a nivell de claustre en general, o d’algun mestre en particular.
Aquesta informació s’utilitzarà per revisar metodologia i pactar pautes d’actuació i el tutor/a comunicarà a les famílies la informació necessària per millorar el rendiment d’aquest alumnat. Els acords presos es deixaran reflectits en l’acta i es farà la seva valoració i seguiment en les reunions de cicle i a les juntes d’avaluació.
El mestre/a tutor/a omplirà l’acta i l’arxivarà al quadern-tutor/a-classe.
8.6.2. SESSIÓ D’AVALUACIÓ
El tutor/a del grup coordina i modera aquesta sessió procurant que sigui el més profitosa possible, i omplirà l’acta i l’arxivarà al quadern-tutor/a-classe. S'han d'evitar tots aquells comentaris que no aportin res de rellevància a l'avaluació.
El tutor/a comença amb una valoració del grup en general (cohesió i convivència, comportament i respecte, atenció i rendiment...) sense entrar en casos en particular i s’obri un torn d’intervenció de la resta de professorat que indicaran la seva conformitat o explicaran la seva opinió diferent.
El/La tutor/a farà, a continuació, una anàlisi individual de cadascun dels alumnes del grup (informació que es consideri significativa: baix o alt rendiment, problemàtica social/familiar/personal...), escoltant les aportacions del professorat de cada àrea i prenent nota a l’acta dels trets més importants. També es tendran presents els acords de la sessió de seguiment per saber si han millorat el rendiment de l’alumnat o no; i es prendrà nota a l’acta d’avaluació dels nous acords respecte al grup, a les àrees o als alumnes.
Una vegada s’ha acabat la junta d’avaluació d’un grup, el tutor/a farà un resum del més rellevant de l’acta d’avaluació i donarà l’acta a tot el professorat present perquè la puguin signar.
8.6.3. INFORMES D’AVALUACIÓ
Els tutors/es entreguen els informes d’avaluació a final de cada trimestre en una reunió presencial amb la família.
Els informes que s’entreguen a les famílies d’Infantil són un document consensuat i aprovat en Claustre. Tots els mestres que imparteixen sessions a l’alumnat d’Infantil, durant les sessions d’avaluació, donaran la informació dels seus alumnes al tutor/a corresponent segons les directrius pactades. Independentment de l’informe que s’entrega a les famílies d’infantil i que és elaborat pel mestre/a tutor/a, tots els docents que imparteixen àrees a Infantil hauran d’introduir les notes i la valoració dels ítems al Gestib.
Els informes que s’entreguen a les famílies de Primària són creats pel sistema informàtic Gestib. Tot el professorat que imparteix àrees a Primària han d’introduir les notes i les puntuacions dels ítems de les seves àrees en les dates pactades.
Els tutors/es són els responsables de comprovar que als informes no hi falta cap nota o valoració dels ítems generals i els concrets de cada àrea, i comunicaran a direcció qualsevol incidència que s’hagi de corregir abans d’entregar les notes a les famílies.
En els butlletins, a l’apartat de comentaris, els mestres de qualsevol àrea poden posar la informació de l’alumne que cregui necessària i significativa curricularment. Aquesta informació es donarà a conèixer al tutor/a durant les juntes d’avaluació.

8.7. HORARI I ASSISTÈNCIA DELS MESTRES
La distribució setmanal de l’horari dels mestres, segons les instruccions vigents, és de 37’5 hores setmanals. 25 hores són de docència directa, 5 són d’obligada permanència i 7’5 de lliure disposició.
Els horaris de les 5 hores d’obligada permanència seran proposats per l’Equip Directiu i acordats pel Claustre. Una vegada aprovat l’horari, cada principi de curs i segons disponibilitat de professorat i necessitats del centre, l’Equip Directiu establirà un horari trimestral de reunions que penjarà al suro d’informació pel professorat. Es respectarà aquest horari, malgrat pot sofrir canvis per les necessitats que vagin sorgint.
Aquestes hores són destinades a l’atenció a les famílies, reunions de Claustre, reunions de Consell Escolar, coordinacions, reunions de cicle, formació, juntes de seguiment i avaluació, hores de permanència els horabaixes...
Es quedarà un mestre/a de guàrdia els horabaixes de dilluns a dijous de 15 a 17 hores, els telèfons de l’Equip Directiu estan disponibles per si sorgeix algun incident greu o alguna urgència.
La funció d’aquest mestre/a serà:
  • informar a l’Equip Directiu sobre eventualitats de força major que es puguin produir al centre durant aquest espai de temps i resoldre les de menor importància que es puguin presentar.
  • Vetllarà perquè restin al centre tan sols els alumnes participants a les activitats extraescolars, excepte els que quedin en presència d’un mestre.
  • Aquest mestre estarà a un lloc del centre fàcilment localitzable durant la permanència.

La puntualitat a la feina i el compliment dels horaris, són deures inexcusables, necessaris pel bon desenvolupament de l’organització escolar i així ho vetllarà la direcció del centre. Qualsevol modificació personal haurà de ser autoritzada per la direcció, ja que suposa un canvi en l’horari personal.

8.8. ABSÈNCIES, JUSTIFICANTS I PERMISOS DELS MESTRES. SUBSTITUCIONS
Els mestres estam obligats a complir els horaris personals aprovats pel nostre centre. La puntualitat a la feina és el principi d’una eficient jornada laboral.
Tots els aspectes relacionats amb baixes, permisos, llicències, etc... estan regulats per la legislació vigent.
En el cas d’una absència prevista amb anterioritat, el mestre/a avisarà a l’Equip Directiu el més prest possible i deixarà feina preparada i les indicacions pertinents pels mestres substituts, als quals explicarà la tasca que han de realitzar durant la seva absència. Es procurarà que la tasca que s’encomani al mestre/a substitut/a no sigui pròpia del tutor/a i estigui degudament explicada (temps, agrupació, forma de correcció...).
Si l’absència és imprevista, en el centre hi ha personal des de les 8.00h del matí. Per tant s’ha de notificar a l’Equip Directiu el retard o l’absència amb la major promptitud possible, per qüestions òbvies d’organització interna i d’atenció als alumnes.
L’Equip Directiu és l’encarregat de fer el seguiment i enregistrament de les absències i retards del professorat. Si en algun moment, un mestre percep que falta algun mestre o que algun grup d’alumnes està tot sol, ho comunicarà immediatament a l’Equip Directiu.
Els/les mestres que s’hagin absentat per algun motiu han d’entregar a direcció un justificant del motiu de la seva absència. Si no es té cap justificant, el professorat justificarà la seva absència per escrit i signant el document.
En el cas d’absència injustificada es procedirà segons el protocol que dicti la normativa vigent.

L’Equip Directiu indicarà les substitucions el més aviat possible als mestres i les penjarà al suro d’informació. Es procurarà articular les substitucions de cada etapa preferentment amb els mestres que imparteixen sessions en aquella etapa. Encara que en cas de necessitat es recorrerà a qualsevol personal docent indiferentment de l’etapa on es trobi; l’atenció al grup serà la tasca prioritària. En el cas de substitucions de diversos dies, quan la Conselleria no ha anomenat cap persona, les substitucions s’intentaran organitzar de manera que el grup tengui el menor número possible de mestres.
Quan s’hagin d’organitzar les substitucions, l’Equip Directiu intenta fer-ho de forma rotativa, evitant que la resta de grups es vegin perjudicats i aprofitant les hores dels mestres que fan suports o tenen coordinació. De totes formes, l’Equip Directiu a l’hora d’establir l’horari del centre vetllarà perquè aquells grups més nombrosos o amb més alumnat NESE no perdin els suports que necessiten. També s’opta per l’agrupació de grups en un si es creu més convenient que llevar suport a altres grups.

8.9. JUSTIFICANTS I PERMISOS DE L’ALUMNAT
Les absències i retards de l’alumnat han d’esser justificats pels pares/mares o tutors, personalment o per escrit a l’agenda a les pàgines destinades a aquest fi. Els tutors/es arxivaran aquestes justificacions al quadern-tutor/a-classe. En el cas que un alumne hagi faltat o hagi arribat tard, i no presenti justificant, el tutor/a o mestre/a responsable en aquest moment emplenarà el full de l’agenda i l’indicarà a l’alumne/a que la família ho signi. En el cas de no signar-lo, s’arxivarà sense signar i la falta o absència quedarà no justificada.
Les faltes d’assistència o retard dels alumnes seran introduïdes al Gestib pel tutor/a periòdicament, indicant si són o no justificades.
El tutor/la tutora passarà llista cada dia i anotarà les absències de l’alumnat.
En els centres de jornada continuada es considerarà una falta d’assistència quan l’infant falta tota la jornada.
Si el tutor o tutora no té constància del motiu de l’absència d’un alumne o alumna, a les 2 faltes d’assistència (dues jornades lectives) telefonarà als seus pares per esbrinar que succeeix, i, si les faltes no són justificades, parlarà amb la família o els representats legals perquè asseguri l’assistència de l’alumne/a a classe. En aquesta entrevista se’ls ha de comunicar la situació i s’indagarà sobre les possibles causes que justifiquen la no assistència de l’alumnat i es reclamarà un compromís de la família que possibiliti la millora de la situació. En el cas de que les famílies justifiquin l'absentisme esporàdic o intermitent sense el document oficial signat per un facultatiu es farà un exhaustiu seguiment del cas. Tot i així es considerarà com a senyal d'alarma malgrat estigui justificat en tant que es poden estar encobrint altres problemàtiques que poden ser susceptibles d'intervenció i fer, conseqüentment la derivació a l'EOEP.
En tot cas, si la situació es manté, superant com a màxim les 5 faltes d’assistència acumulatives, es comunicarà el cas a la persona que fa les funcions de cap d’estudis i aquesta ha de posar-se en contacte novament amb els pares de l’alumne, per telèfon, per carta certificada o per telegrama amb acusament de rebut, per tal de concertar una entrevista amb ells. En aquells casos en què la família no vagi a les entrevistes, no justifiqui suficientment les absències de l’alumne, les justificacions no siguin acceptables o no es compromet a solucionar la situació, o incompleixi els compromisos, que en el seu cas, hagués assumit, es derivarà el cas a l’EOEP corresponent i s’iniciarà el protocol pertinent. El termini màxim d'intervenció amb les famílies no superarà 15 dies a partir de l'acumulació de les faltes injustificades.
Només es deixarà sortir en hores de classe a l’alumne/a que presenti una autorització signada pels pares/mares o tutors a l’agenda. També se’l deixarà sortir quan els pares/mares o tutors venguin a cercar-lo personalment a l’escola.
Quan els/les alumnes hagin de sortir del centre per anar d’excursió els/les tutors/es ho comunicaran a les famílies, que hauran de donar el consentiment signant l’imprès corresponent.
L’alumne/a que no pugui fer Educació Física haurà de presentar al mestre/a especialista, el mateix dia, un justificant dels pares/mares a l’agenda indicant els motius.
Si l’alumne/a per motius diversos ha d’abandonar per períodes llargs el centre, es demanarà als pares en retornar, un full on s’acrediti que l’infant ha esta escolaritzat.
A l’hora de sortida, l’alumnat d’Infantil i de Primària haurà de ser recollit per algun familiar o persona autoritzada per escrit en el full pertinent de l’agenda. L’alumnat d’Infantil és recollit a l’aula i el de Primària és acompanyat pel mestre/a que tenguin a darrera hora a la porta. Únicament es deixarà que els nins i nines surtin sols de l’escola si es presenta un document signat pel pares, mare o tutor/a legal donant la seva autorització. En cas contrari, el mestre/a responsable a l’hora de sortida telefonarà els pares o tutors per assegurar-se de què pot sortir tot sol i els recordarà que han de dur un permís per escrit i signat (segons model establert.Annex 1).
En el cas que l’alumne no assisteixi al centre per motius de desplaçament, viatge o vacances més allà del calendari escolar, es comunicarà a la família la tasca escolar que el menor ha de realitzar per compensar la falta d'assistència en el període establert i l'absència al centre educatiu. En el cas que, una vegada hagi tornat al centre, no presenti la tasca proposada feta s'iniciarà el protocol d’absència i tendrà repercussió en els informes avaluatius.

8.10. REUNIONS DE PARES
Es realitzaran tres reunions com a mínim durant el curs de les quals la primera serà general i les altres individuals. A la primera, a principi de curs, s’explicarà la línia metodològica que s’emprarà durant el curs i aspectes generals de la dinàmica del centre (Pla de Convivència, sortides escolars, entrega d’informació general...), a les altres s’entregaran els informes individuals.
També es convocaran reunions tutor/a-famílies quan es cregui convenient, a petició tant dels pares com del tutor/a o d’algun altre mestre/a per tractar aspectes que afectin a l’educació dels infants.
Totes les reunions que es tenguin s’anotaran a la carpeta-tutor/a resumint els continguts bàsics i els acords presos i serà signada per la família i pels mestres que hagin assistit a la reunió.
També s’estableix una hora setmanal d’atenció a les famílies. Es recomana que les famílies sol·licitin cita prèvia, per una millor organització del centre. Les hores de permanència que corresponen a les guàrdies d’horabaixa (15 a 17 hores) també poden ser destinades a l’atenció a les famílies.
La direcció també té reunions amb els pares/mares representants de cada aula, al manco dues vegades durant el curs, per tenir un espai i un moment perquè les famílies exposin els seus dubtes i suggerències i des de l’escola es pugui comunicar informació que sigui de l’interès de la Comunitat Educativa.




ANNEX 1


CEIP Galatzó
C/ Església, 44
07196 es Capdellà
Telef./Fax: 971233167
Email: ceipgalatzo@educacio.caib.es
http://ceipgalatzo.blogspot.com.es

CURS 201-__-201__

AUTORITZACIÓ DE SORTIDA/RECOLLIDA DE L'ALUMNAT.


Alumne/a:_______________________________ Curs:_____________________
En/na (pare/mare/tutor/a) _________________________________________ amb DNI / NIE / PASSAPORT ___________________, comunic que el meu fill/filla:
sortirà sempre acompanyat/da per un adult del centre escolar
sortirà tot sol / tota sola del centre escolar

En el cas que sigui necessari, autoritz que pugui esser recollit per les següents persones durant aquest curs escolar:
______________________________________ DOC: _____________________
______________________________________ DOC: _____________________
______________________________________ DOC: _____________________
______________________________________ DOC: _____________________

Observacions:
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Es Capdellà, _____ d __________________ de 201__.

Signatura dels pares o tutors:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada